Waterdruktechniek



Espressotechniek uitgelegd



Waterdruktechniek


Bij het maken van koffie in een espressomachine maken we gebruik van hoge druk. Belangrijk hierbij is om te weten dat druk alleen ontstaat wanneer iets tegendruk levert. In een espressomachine wordt deze tegendruk geleverd door de gemalen koffie die we gebruiken. Is de koffie dus niet fijn genoeg gemalen dan bouwt de machine geen druk op. Een juiste maling is dus zeer belangrijk voor de juiste werking van uw machine.

Maar hoeveel druk is nu juist?

Boven 9 bar zal de waterdruk op uw gemalen koffie  de koffie nog extra aandrukken. Dus bij machines zonder overdrukregeling kan de druk bij een enkele espresso wel oplopen tot 14 of 15 bar. In deze machines gebruiken we dan ook vaak een iets grover gemalen koffie om toch nog een juiste doorstroom te krijgen.

De waterdruk in een espressomachine kan op meerdere manier tot standworden gebracht.

Mechanisch door middel van een hendel of door een pomp.


Mechanisch druk


Deze druk opbouw zien we in alle hendel machines. Er zijn machines waar we zelf voor de druk zorgen door de hendel naar beneden te duwen maar ook zijn er machines waar bij dit wordt overgenomen door veerdruk.

In beide gevallen wordt in een bepaalde stand een cilinder gevuld met heet water waarna door de hendel een zuiger wordt bediend die het water door de koffie perst.



Druk via een pomp


Bij alle overige espressomachines wordt de druk opgebouwd door een pomp.

We kennen hierin twee types. De vibratie of plunjerpomp en de volumetrische pomp.

Volumetrische pompen zien we vooral in high end en horeca apparatuur door de hogere waterverplaatsing dan een vibratiepomp.

Normaal gesproken hebben we bij een huishoudelijke machine voldoende aan de opbrengst van een vibratie pomp. Toch word er ook wel gekozen voor een volumetrische pomp aangezien deze over het algemeen stiller zijn als een vibratiepomp.

Het grote verschil tussen beide is de opbrengst en de drukopbouw van beide pompen.

Een vibratiepomp pompt minder volume en heeft daarom een rustiger druk opbouw maar zorgt voor een pulserende druk. Bij een thermoblock behoud je deze pulserende druk ook aan het eind van het thermoblock waardoor het water ook pulserend over de koffie gaat. Bij een boiler heb je hier minder last van doordat de boiler werkt als een drukvat en het pulseren opvangt. 

Een volumetrisch pomp heeft een hoge opbrengst en zal dus zeer snel zijn druk opbouwen. Door het gebruik van sproeiers kunnen we het volume van het water iets beperken waardoor de drukopbouw iets langzamer gaat.

In plaats van een sproeier zien we tegenwoordig ook vaak een mechanische flow control toegepast worden. Hierbij kunnen we door middel van een hendel de doorstroomsnelheid beperken en daardoor invloed op ons zetprofiel uitoefenen.

Over het algemeen is een mechanische flow control een prijzige aanvulling op uw espressomachine.

Als alternatief kan de flow ook, een stuk voordeliger, elektronisch geregeld worden.

Overdruk
Share by: