Temperatuurbeheersing


Espressotechniek uitgelegd



Temperatuurbeheersing



Hierboven hebben besproken op welke manieren we ons water allemaal kunnen verwarmen.

In dit hoofdstuk bespreken we de verschillende methodes om onze temperatuur te regelen


Thermostaat


Veelal de meest gebruikte temperatuurregeling word verzorgt door thermostaten.  Deze komen we vaak tegen bij machines met een single boiler of thermoblock. Dit is meteen ook de minst nauwkeurige methode om je water te verwarmen. De meeste thermostaten hebben namelijk nogal een groot temperatuur bereik. Dit ligt meestal tussen de 10 en 15 graden.

Voorbeeld: De aanschakel temperatuur van een thermostaat is vaak rond de 84 graden en de afschakel tempertuur  zo rond de 100 graden. Alleen hierdoor hebben we al een temperatuurschommeling van ongeveer 15 graden. Dit is al niet te nauwkeurig en dan hebben we ook nog last van overshoot van de temperatuur.

Wat is dat, overshoot?

Wanneer onze thermostaat af slaat bij 100 graden is ons verwarmings element niet direkt afgekoeld. Doordat het verwarmingselement nog even heet blijft krijgen we een overshoot die wel 15 tot 20 graden kan zijn.

Dus onze thermostaat slaat aan bij 84 graden, slaat af bij 100 graden maar door de overshoot wordt de hoogste temperatuur tussen de 115 en 120 graden. Dit kan dus een verschil van wel 35 graden veroorzaken. De ene keer zet je dan lauwe koffie en de andere keer verbrand je koffie  tijdens het zetten.

Dit grote verschil kunnen we  wel iets terugbrengen. Door voor het koffiezetten eerst wat water uit de koffie groep te laten lopen.

Hierdoor kunnen we het temperatuur verschil terugbrengen naar een 10 tot 15 graden..Dit is natuurlijk geen zeer nauwkeurige methode.

Wil je je temperatuur meer in de hand hebben dan kun je de thermostaat vervangen door een elektronisch geregelde temperatuurregeling of PID.  Deze temperatuur regeling bespreken we verderop.



Prestostaat (drukgeregelde temperatuur beheersing)


Deze temperatuur regeling komen we tegen bij machines die een boiler met warmtewisselaar of een duo boiler hebben waar bij de prestostaat gebruikt wordt om de druk van de stoom te regelen. Het bereik van een gemiddelde prestostaat is ongeveer 0,2 bar.

Bij tempertuurregeling via een prestostaat is het verschil in temperatuur een stuk kleiner als bij een thermostaat. Dit komt omdat  hierbij veel water verwarmt moet worden en voornamelijk het water rond het verwarmingselement het meest in temperatuur schommelt. Maar door natuurlijke circulatie, van het water in de boiler, zal dit snel egaliseren.

Afhankelijk van de machine staat een prestostaat ingesteld tussen de 0,8 en 1,2 bar. Deze ingestelde druk heeft bij een boiler met warmtewisselaar ook invloed op onze koffiewater temperatuur.



Electronische temperatuurregeling of PID


Vooral controle over de temperatuur van ons koffiewater is belangrijk voor het eind resultaat van onze koffie.

Een elektronische temperatuurregeling of PID meet de temperatuur van de boiler of thermoblock. We kunnen dan digitaal instellen wat het temperatuur verschil is tussen het moment dat de verwarming aan slaat en wanneer de verwarming weer uit slaat.

Hoe kleiner dit verschil hoe nauwkeuriger onze temperatuurbeheersing. Maken we dit verschil nu heel klein dan zal de elektronica heel vaak schakelen. Daarom wordt er in combinatie met een PID een Solid State relais gebruikt. Een Solid  State relais kan grote stromen schakelen zonder te slijten zoals een normaal relais.


Er zijn verschillende elektronische temperatuur regelingen beschikbaar. Bij de duurdere systemen zal de electronica langzamer gaan verwarmen wanneer de ingestelde temperatuur bereikt word. Bij eenvoudige temperatuurrelingen hou je nog een gedeelte overshoot. Voornamelijk bij de eerste keer verwarmen. Een eenvoudige elektronische tempertuurregeling is nauwelijks duurder dan een thermostaat en dus een goed alternatief.

Ga verder naar waterdruktechniek
Share by: